Studiegroep
Op 5 april was het weer tijd voor één van de populairste activiteiten van de VGSU: de studiegroep. Bij deze activiteit zijn er allerlei VGSU’ers die hun huis openstellen aan een groepje andere VGSU’ers en gedurende twee avonden hen iets proberen bij te brengen over een interessant onderwerp, meestal iets dat te maken heeft met hun studiegebied. Een uitstekende en leuke manier dus om van elkaars studiegebied te horen en te leren!
Ook ditmaal waren er een heleboel VGSU’ers die een studiegroep gaven, waarvan onderwerpen als politieke geschiedenis, visuele perceptie, muziek, of de bestuurlijke kant van de gemeenteraad langs kwamen. Als schrijver van deze blog zat ik bij de studiegroep over muziek (voor beginners én gevorderden).
Toen iedereen eenmaal op de kast (zo noemen we een studentenhuis bij de VGSU) aangekomen was, kon de avond beginnen. De avond begint zoals gewoonlijk met een avondmaaltijd gemaakt door in dit geval de beide gastheren. Er stond een heerlijke stoofpot op het menu, die overigens door één iemand werd beschreven als een ‘natte hutspot’. Toen de magen gevuld waren, moest er natuurlijk nog wel even worden afgewassen (onder het eeuwenoude credo: ‘wie kookt, hoeft niet af te wassen’), want de meeste studenten hebben helaas geen geld voor een vaatwasser. Niet veel later kon met een verse bak koffie of thee de studiegroep beginnen.
De studiegroep begon met een korte introductie over de geschiedenis van de muziek. De muziekgeschiedenis begint namelijk al in de Oudheid. Wist je bijvoorbeeld dat Pythagoras de huidige toonladder van 12 tonen heeft bedacht? Aan de hand van dit soort interessante feiten en natuurlijk ook muzikale voorbeelden werden alle stromingen langsgegaan, van de Oudheid via de Middeleeuwen naar de Romantiek en de huidige muziek.
Hierna was het tijd voor de basics van de muziek en het notenlezen. Aangezien er bijna alleen maar VGSU’ers zaten die nauwelijks of geen noten konden lezen (en om die reden vermoedelijk deze studiegroep gekozen hadden), werd er stapje voor stapje op een whiteboard uitgelegd hoe deze muziekkennis nou allemaal in elkaar steekt. Het leuke aan een studiegroep is dat zelfs de leden die er een geven nieuwe dingen leren: zo was er dit keer gesteggel over de indeling van de toetsen op een piano, die voor sommigen toch behoorlijk onlogisch leken.
Aan het einde van de avond konden alle deelnemers (zij het in een traag tempo) noten lezen en de beginnende begrippen als majeur en mineur (of ionisch en eolisch) uitleggen. Zo zie je maar weer dat studiegroepen bij de VGSU erg verbredend en verdiepend kunnen zijn! De avond werd zoals het hoort bij een studiegroep afgesloten met het kijken van Internetgekkies en Dumpert filmpjes, en daarna werd er zoals iedere week aanstalten gemaakt om de avond tot in de late uurtjes door te brengen op onze sociëteit aan de Oudegracht onder het genot van een borreltje. Overigens zullen we tijdens de tweede avond de geleerde muziekkennis zelf in de praktijk brengen. Nu al weer genoeg reden dus om uit te kijken naar een nieuwe VGSU-avond!