Ontmoeting met Christian Union

VGSU is niet de enige christelijke studentenvereniging in Utrecht. Naast onze broederverenigingen, die over het algemeen in veel opzichten op dezelfde manier vereniging zijn als wij, is er ééntje die toch echt heel anders: Christian Union. Vandaag mocht ik (Bart) kennis maken met Marieke en Mark, allebei nauw betrokken bij deze “vereniging”.

 

Vereniging tussen aanhalingstekens, want je kunt het amper een studentenvereniging noemen. Christian Union (CU) is namelijk volledig op internationale studenten gericht. Omdat deze (doel)groep zeer snel van samenstelling wisselt heeft CU geen lidmaatschap: alle activiteiten zijn openbaar! Het doel van de vereniging is ook vooral om een netwerk op te bouwen van christenen en niet-christenen in Utrecht, voornamelijk bestaande uit internationale mensen. Ontmoeting staat centraal. Er wordt van alles gedaan: het organiseren van cursussen, samen studeren, om de week bijbelstudie, om de week een sociale activiteit. Maar deze activiteiten staan niet op zichzelf, maar gaan er vooral om dat internationale studenten gemakkelijk de kansen hebben om dingen samen met anderen te doen.

Ontmoeting met Christian Union

De titel van het projectplan van Christian Union voor de komende tijd is dan ook niet voor niets “Naar een knooppunt voor christelijke initiatieven voor internationale studenten …”. Dankzij Mark en Marieke werd me ook steeds meer duidelijk waarom dat nodig is: er is veel eenzaamheid onder internationale studenten, in heel Nederland, en dus ook in Utrecht. Mark is predikant in de Singelkerk in Utrecht en een soort ‘coach’ voor het bestuur van CU, en Marieke is via IFES verbonden aan CU. Beide nog niet al te lang, maar toch konden ze uit eigen ervaring al vertellen dat aansluiting vinden voor de internationale studenten over het algemeen erg moeilijk is.

 

Vandaar dus, dat CU zich inzet om ontmoetingen te faciliteren waar goed contact en vriendschappen uit voort kunnen komen. Voor de internationale studenten onderling, maar vooral ook met christenen hier in Utrecht! Op dit moment wordt er nog veel gepionierd en uitgezocht over hoe ze dit precies gaan aanpakken. Maar duidelijk is al wel dat het werk dat ze doen God’s werk is. Om verder te groeien is ook de VGSU gevraagd om mee te doen aan initiatieven. Het eerste contact is nu gelegd, en het lijkt mij in ieder geval heel gaaf om hier meer mee te gaan doen.

 

Benieuwd naar wat Christian Union allemaal nog meer doet? Kijk op hun Facebookpagina: https://www.facebook.com/christianunionutrecht, of join de group die ze hebben!