HV III – Visueel

De Huishoudelijke Vergadering

6 á 7 keer per jaar heeft de VGSU een Huishoudelijke Vergadering (HV). Afgelopen 18 januari was de derde van dit collegejaar aan de beurt. De hele vereniging was toen bij elkaar om een aantal voorstellen en beleidsdocumenten uitgebreid te bespreken en goed te keuren.

Van iedere HV worden notulen gemaakt door het bestuur. In het kader van transparantie zijn deze natuurlijk openbaar voor de gehele vereniging. Als digicie vonden we het leuk om van deze notulen eens een visualisatie te maken. Deze vind je hieronder:

 

Het format dat we hiervoor hebben gekozen is de ‘wordcloud’. Ziet er wel goed uit, toch?

Het voordeel hiervan is dat ieder woord een grootte heeft die overeenkomt met hoe vaak dat woord in de notulen staat. Zo zie je bijvoorbeeld vaak de woorden “amice” en “amica” staan; zo spreken we elkaar als leden van de vereniging in formele termen aan. Ook meneer de praeses, die de vergadering leidt, heeft een prominente rol in de visualisatie. Daaromheen staan de woorden die we vaak gebruiken om een punt te maken. Zo zien we dat onze argumentatie blijkbaar vooral uit zinnen bestaat met de woorden “maar”, “want” en “dus”.  Ook is duidelijk dat we het over geld hebben gehad; de details van die discussie zullen we de lezer besparen.

De code die voor deze woordenwolk gebruikt is, is razend interessant en gebruikt een heleboel leuke trucjes en methoden om de afbeeldingen op deze manier samen te stellen. Door gebruik te maken van “net genoeg” willekeurigheid krijgt het geheel een deels rommelige, maar gezellige uitstraling. Het gevolg van de implementatie is alleen wel dat niet alle woorden erin passen, zelfs als ze vaak voorkomen. In deze visualisatie zijn nog zo’n 1350 woorden weggelaten die tijdens de HV zijn gezegd.

De volledige afbeeldingen kun je hier vinden.